Buharkent’te erken incir hasadı başladı
Buharkent’te erken incir hasadı başladı
AYDIN İncirin başkenti Aydın’da hasat heyecanı başlarken özenle toplanan Sarı Lop ve Bursa Siyah incirleri tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en değerli ihraç ürünü olan incirden bu dönemde yaklaşık 25 bin ton verim bekleniyor.
Aydın’ın damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı. Taze incirin başkenti Buharkent’te erken saatlerde başlayan toplama işleminin ardından kasalardaki taze incirler tırlara yüklenerek önce toptancıya, ardından tırlara yüklenerek başta Türkiye olmak üzere dünyaya gönderiliyor. .
İncirin üretildiği diğer bölgelere göre yaklaşık 15 gün daha erken hasat edilen Buharkent inciri, bu erken hasatla ilçeye değerli bir ekonomik katkı sağlıyor. Bu yıl havaların geç ısınması nedeniyle hasadı ertelenen taze incirde sezonun açılmasıyla birlikte yüzler de gülüyor. İncir bahçelerine gelen tüccarların satın aldığı, aroması, tadı, rengi ve kokarcasıyla markalaşan taze incirlerin sofralara ulaşması adeta zamanla yarışıyor. Üretici, tüccar ve tüketicinin sevindiği yaş incirde yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat geliri bekleniyor ve bu dönemde rekolte 25 bin ile 30 bin ton arasında gerçekleşecek.
“En önemli değerimiz aslında incir”
Buharkent’in dünyada en kaliteli taze incir yetiştirilen bölge olduğuna değinen Başkan Mehmet Erol, “Dünyanın en kaliteli taze incir yetiştirilen bölgesi Buharkent’te taze incir hasadı başladı. Tabii ki Aydın. İncir dünyanın en kaliteli inciri Erkenci incirlerimiz sarı lop ve kara bursa hasadı diğer bölgelere göre yaklaşık 1 hafta 15 gün önce yapılmaktadır.Ekonomik maliyeti oldukça yüksek olan en kıymetli eserimizdir. Buharkent ve ilçemizin ekonomisine can katıyor.Aslında en değerli varlığımız incirdir.O yüzden herkeste var.Bu dönemde büyük bir heyecan,neşe ve memnuniyet var.Güzel,bereketli olur inşallah.Hava ve mevsim hayırlı olsun.Umarım keyifli bir dönem geçiririz.Çalışmalarımızın hak ettiği ekonomik değeri bulmasını ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.Bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.Doğal.Baktığımız zaman taze incir anlamında yoğun olarak hasat ettiğimiz iş taze incirdir. Aydın, Türkiye’de kuru incirin en çok üretildiği yerdir. Türkiye’de taze incir üretimi ve toptan ticaretinin yapıldığı tek nokta Buharkent’tir. Bizi farklı kılan da bu. Buharkent’te 25 bin ton civarında taze incir üretiliyor. Aynı zamanda Bursa Karası olarak adlandırılan, taze toplanmış, raf ömrü daha uzun ve ihracat özelliği yüksek olan eser Bursa ve diğer illere göre hasadın 15 gün erken başlamasından dolayı bizler için de çok değerli bir avantajdır. . Yani Buharkent’in ekonomisini ayakta tutan en önemli unsur taze incir. Vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almalarını istiyoruz. Sezonumuzun hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum” dedi.
“Taze incirde bir numarayız”
Toptancı hal işleten ve aynı zamanda incir bahçesi de bulunan Üretici Uğur Sancak, “Buharkent’te Sarı Lop veya Bursa Kara incir için güzel bir pazarımız var. Gün geçtikçe artıyor. Ben bu işi dedemden öğrendim. yıllardır yapıyorum bu işin içindeyim küçüklüğümden beri bu işin içindeyim oğlum ve arkadaşlarım incir üretmeye devam ederler inşallah türkiyenin ve dünyanın en güzel inciri buharkentte yetişir aslında başka yok Aydın yöresi. Taze incirde bir numarayız. Aromasıyla, kokusuyla, tadıyla gerçekten mükemmel ve emsalsiz. Cennet Bizim olmazsa olmazımız taze incir meyvemizdir” dedi.
“Aydın’ın en beğenilen meyvesi”
İncir toplamak için sabah erken saatlerde bahçeye gelen Fatma Akıncı ve kızı Nurgül Akıncı, “Sabah erkenden geliyoruz. Özenle, tek tek, israf etmeden topluyoruz. Kokusu, aroması ile incirlerimizi toplarız.” incir Aydın yöremizin incisidir.İncir Aydın’ın en sevilen meyvesidir.Özü cennettir.Aşkla tüketiyoruz. Bizim için çok değerli. Herkesin tatmasını bekliyoruz” dedi.