Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu 2023 değerlendirmesini ve 2024 beklentilerini paylaştı
Denizli Sanayi Odası (DSO) Lideri Selim Kasapoğlu, 2023 yılı değerlendirmesini ve sanayicilerin 2024 beklentilerini paylaştı. Önder Kasapoğlu, “Üretmeden refah olmaz. Biz sanayiciler ve ihracatçılar olarak sürdürülebilir bir ekonomi için geleceğe bakmak istiyoruz. “
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, oda binasında düzenlediği basın toplantısında geride kalan 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 yılına ilişkin beklentilerini anlattı. Basın toplantısında DSO Genel Başkan Yardımcısı Osman Uğurlu, DSO Genel Sekreteri Sezgi Akbaş, DSO yönetim kurulu üyeleri Halil Erdoğan ve Orçun Aktekin ile Denizli Gazeteciler Cemiyeti Lideri Osman Nuri Boyacı hazır bulundu.
DSO Lideri Selim Kasapoğlu, göreve geldiği Ekim 2022’den bu yana kentin ekonomik ve sivil toplum hareketlerini canlandırmaya yönelik etkinlik ve toplantılar düzenlediklerini söyledi. Denizli’de organize sanayi bölgelerinin (OSB) kurulmasına öncülük ettiklerini belirten Başkan Kasapoğlu, şöyle konuştu: “İlimiz genelinde yeni OSB’lerin kurulmasına öncülük ediyoruz. Çivril OSB’de tüzel kişilik kuruldu. Çivril’de 1 milyonluk alanda 51 firma için ön talep toplandı. Çivril OSB ile ortak çalışmalar yürütüyoruz.” OSB ile ilgili sanayi odası, büyükşehir belediyesi, Çivril Belediyesi ve Valilik. Bozkurt OSB’deki çalışmalarda maalesef istediğimiz hıza ulaşamadık. Orada arsa fiyatlarında sıkıntı yaşıyoruz. İstediğimiz doluluk oranına ulaştık. Çardak OSB’de Makine Organize Sanayi Bölge olarak ilgili firmaya yer teslimini gerçekleştirdik.Bölgenin ilk temelini törenle attık. OSB’de de ofislerimizi kurduk. 2024 yılında da ilgili tüm bakanlıklardan daha fazla ve daha hızlı fon alarak çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz. Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde de ‘Model’ fabrika olarak bir fabrika açtık. “Firma olarak kurulumunu yapıyoruz. Halihazırda kurulmuş olan fabrika binasında gerekli düzenlemeleri yapıp mayıs ayı gibi hizmete almayı planlıyoruz” dedi.
Üye sayımız arttı
DSO olarak üye sayısını bir yılda yüzde 15 artışla 1524’ten 1760’a çıkardıklarını belirten Kasapoğlu, “Geçen yıl ilimize 236 yeni sanayici kazandırdık. Odamızda emektar sanayicilerimizin de yer aldığı yüksek istişare komitesi oluşturduk. Usta sanayicilerimizle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk.” Ürün değişimi yapıyoruz. İhracatta istihbaratçı yetiştirmek amacıyla odamız bünyesinde hazırladığımız proje kabul edildi. Eğitimlerimiz yakında başlayacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında odamızın kuruluşunun 50. yılını görkemli bir törenle hep birlikte kutladık. Üyelerimizin çoğu aynı zamanda ihracatçıdır. Yurtdışındaki birçok müşterimiz, “Kendisinin değer verdiği ‘Yeşil dönüşüm ve sınır karbon düzenleme mekanizması’ üzerinde çalışıyoruz” dedi.
İşler iyi gitmiyor
Artan girdi maliyetleri ve dolar kurunun istenilen seviyede olmaması nedeniyle ihracatçının dünya pazarında rekabet etme şansının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Selim Kasapoğlu, şöyle konuştu:
“Üyelerimiz ve ihracatçılarımız dolar üzerinden iş yapıyor. Asgari fiyat başta olmak üzere tüm girdi maliyetleri 5-6 kat arttı. Ancak geçtiğimiz dönemde dolar kuru sadece 2,5 kat arttı. Üreterek rekabet edemez hale geldik. Bir ürünü 5-6 kat daha pahalıya satıp 2,5 kat daha pahalıya satıyoruz.Bu gidişat sanayicimiz ve ihracatçımız için uygun değil.Bizim dolar kurunun şu anda 40-45 TL seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz. ve ihracatçının desteklenmesi gerekiyor. Sanayicinin teşviklerle rahatlatılması gerekiyor. Devletimiz istihdam konusunda sanayiciye tam destek vermeli. Ülkede 66 bin kişi işsizken, 175 bin kişi de işsiz.” kamu sektöründe çalışmaya başladık. İnsanlar artık fabrikalarda çalışmak istemiyor. Üretim olmadan refah olmaz. Biz sanayiciler ve ihracatçılar olarak sürdürülebilir bir ekonomi için geleceği görmek istiyoruz” – DENİZLİ