Ekonomi

Kastamonulu kadınlar bu projelerle gelirlerini artıracak

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde Kaymakamlık önceliği altında hazırlanan “Seralarda Üreten Kadınlar” projesi ile ilçede ikamet eden kadınlar modern topraksız üretim yaparak gelirlerini artıracak.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde “Seralarda Üreten Kadınlar” projesi Kaymakamlık önceliğiyle hayata geçirildi. İnebolu Kaymakamlığı, İnebolu İlçe Tarım Müdürlüğü ve İnebolu Köye Hizmet Derneği tarafından hazırlanan ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Seralarda Üreten Kadınlar” projesinde ilçede yaşayan kadınlar, kurdukları seralarda modern topraksız üretim gerçekleştirecek. kurmak. Ayrıca kadınların serada üretim yapmalarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda da eğitim verilecek. Bunun dışında İnebolu Kaymakamlığı tarafından 2 bin metrekarelik sera kurulacak. Bu serada modern topraksız üretim yapılırken kadınlar da paketleme ve etiketleme bölümlerinde kendi markalarını oluşturacak. Bu sayede İnebolu’daki kadınlar üretime katılabilecek ve gelirleri de artacak.

“Şu anda 700 olan sera sayısını yılsonuna kadar 1000’e çıkarmayı hedefliyoruz.”

İnebolu’da şu anda kayıtlı 700 sera bulunduğunu belirten İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, yıl sonuna kadar bu sayının bine çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, “Refahın artırılmasına yönelik birçok proje üzerinde çalışıyoruz. halkımızın huzuru ve geçim kaynağı. Sera projesi de bunlardan biri. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi seracılıkta en yüksek potansiyele sahip. Şu anda kayıtlı 650 seramız var. Bunu biraz daha geliştirip daha ileriye taşıyacak sera projesine başladık. İlk etapta 650 olan sera sayısını yılsonuna kadar bine çıkarmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 50 vatandaşımıza 120 metrekarelik sera imkanı sağladık. Çok kısa sürede sera sayısını bine çıkarmış olacağız. Böylece vatandaşlarımıza gelir kaynağı sağlamış olacağız. Esasen vatandaşlarımız seracılıkla uğraşıyor. Seralarıyla en ince ayrıntısına kadar ilgileniyorlar. Özellikle kadınlarımız bu işte öncülük yapıyor. Hedef grup olarak kadınları seçtik. Kadınlara yönelik seralarımızı kuracağız. Veriyoruz ve destekleyeceğiz. Bu projeyi kadınlarımız aracılığıyla sürdürmeyi ve geliştirmeyi planlıyoruz. İnşallah kısa sürede İnebolu seracılığın bölgesel merkezi haline gelecek, hedefimiz bu. Aynı zamanda İnebolu İlçe Tarım Müdürlüğümüz de fidan dağıtımı yapıyor. Gübre dağıtımı yapıyoruz. Tohum desteğimizde de var. Zaman zaman bu dağıtımları yapıp kadınlarımıza destek oluyoruz” dedi.

“Kadınlarımızın ekonomik gücünü artırıp sosyal hayata dahil olmalarını sağlayacağız”

Kaymakam Baycar, hazırladıkları projelerle kadınların ekonomik gücünü artırarak sosyal hayata katılımlarını sağlamayı hedeflediklerini belirterek, “İkinci etap olarak gördüğümüz İnebolu’da seracılığı geliştirecek değerli bir proje daha Projemiz hayata geçiyor. Kaymakamlığımız, Tarım Müdürlüğümüz ve Köylere Hizmet Hizmetleri Müdürlüğümüzle birlikte Kalkınma Ajansı’na proje sunduk.” “2 bin metrekare kapalı alan üzerine, çok katlı ve ranzalı sistemle modern üretim ve seracılığın yapılacağı topraksız sera yapacağız. Çalışmalarımızı çevreye zarar vermeyecek şekilde yürütüyoruz.” Kadınlarımızı ön plana çıkaracağız. Kadın Kooperatifi kuracağız ve inşallah zamanla seramızı da onlara devredeceğiz. Amacımız kadınlarımızın ekonomik gücünü buraya kazandırmaktır.” sosyal hayata katılımlarını artırmak ve bunu desteklemek. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde bunun uygulama aşamasına yani seranın kurulumu ve satın alınmasına başlayacağız. Kadınlarımızı zaten eğittik. Tarım İlçe Müdürlüğümüz tarafından kadınlarımıza eğitim verilmektedir. “Amacımız seracılığın modern tekniklerle yapılmasını sağlamaktır” dedi.

“İnebolu Tarım adı altında logomuzu ve markamızı oluşturmak istiyoruz”

İnebolu Tarım adı altında kendi logo ve markalarını oluşturmayı hedeflediklerini belirten Kaymakam Baycar, “2 bin metrekarelik seraya ek olarak üretim üssü olacak. Konteynerlerden oluşan paketleme ve etiketleme makineleri de eklenerek üretim üssü oluşturulacak. Projemizde marka ve logomuzun yer aldığı ambalajları İnebolu Tarım adı altında pazarlayacağız.Pazarlama usulüyle “Sadece yüzde 30 civarında gelir ve verimlilik artışı sağlanabileceğini öngörüyoruz. Üretim aşamasında gübreleme, ısıtma, sulama gibi uygun üretim koşullarının sağlanarak topraksız tarım üretim teknikleriyle yüzde 100’e yakın verim ve gelir artacağını öngörüyoruz. Projemizin kadınlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.” dedi.

“Kadınlarımızın talepleri doğrultusunda eğitim kursları açıyoruz”

İnebolu’da yaşayan kadınların taleplerini karşılamak için eğitim kursları açtıklarını anlatan Baycar, şöyle konuştu: “Projemizin tamamında öncelikle hedef kitle olarak kadınları seçtik. Aile Destek Merkezi projemiz hayata geçirildi. Bu projemizde aldığımız destekle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan kadınlarımıza yönelik birçok alanda kurslar sunduk.” Eğitim ve seminerler düzenlemeyi planlıyoruz. Kadınlarımız birçok alanda yetenek ve istikrara sahip. Proje başlamadan önce İnebolu Kaymakamlığı olarak hangi yeteneğe veya arzuya sahipseniz, amacınız ne olursa olsun, açmayı düşündüğünüz zanaat veya sanata dair çağdaş eğitim sürecini kadınlarımıza sağlayacağız. Kadınlarımıza kurslar açıyoruz. Aile Destek Merkezleri (ADEM) projesini 5 kurs açarak hayata geçirdik. İnşallah yakın gelecekte proje çerçevesinde kurs sayısını da artıracağız. Kadınlar için çok arzu edilen bir fitness merkezi vardı. İnşallah en kısa sürede fitness merkezini de faaliyete geçireceğiz. Çağdaş resimler yapıyorlar, onların geçimlerini sağlayacak farklı alanlarda kurslar açmayı planlıyoruz. İnşallah bunları bir an önce hayata geçirirsiniz ve kadınlarımızın ekonomik bütçelerine katkı sağlarlar.” – KASTAMONU

gokcebey-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu