Ekonomi

Sağlık turizmi geliri 5 adımda 20 milyar dolara ulaşabilir

Terziler, “Denetim artırılmalı, haksız rekabetin önüne geçilmeli ve kalite yükseltilmelidir. Yurt içi ve yurt dışında sağlık turizminde akredite kuruluşlara kolaylıkla ulaşabilecek sistemler geliştirilmelidir. Rastgele bir nitelik olmaksızın hastanelerden oda kiralayarak saç ekimi yapanların önüne geçilmelidir. Hemşireler ve anestezi teknikerleri için saç ekimi müfredatına eklenmelidir. Tanıtım noktasında sağlık turizmine daha fazla ağırlık verilmelidir. Bu 5 adım atılırsa kalitemizi yükseltir ve daha fazla sağlık turisti çekeriz. Böylece Türkiye fiyatının yanı sıra kalitesiyle de gündemde. Türk sağlık turizminin kalitesi artık belli değil ve Türkiye’nin fiyatı düşürmeye programlanmış yerlere sabrı yok.” dedi.

Türkiye turizmi 2022 yılını 46 milyar dolar seviyesini aşan rekor bir gelirle kapattı. 2023 yılı turizm geliri hedefi ise 56 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye; Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine birçok alanda milyonlarca turist çekerken sağlık turizmi son yılların en büyük ataklarından birini yaptı. Türkiye’nin sağlık turizmindeki gelirini saç ekimi, estetik, diş hekimliği ve genel sağlıkta 2022’de 4 milyar dolara çıkardığını belirten Türkiye Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Lider. Servet Terziler, sağlık turizminden elde edilen gelirin kısa sürede 20 milyar doları bulabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin sağlık turizminde dünya çapında bir üne sahip olduğunu belirten Dr. Terziler, “2019 yılı sonunda 3 milyar dolarlık ciro ile sağlık turizminde rekor kırdık. 2020 yılında pandemi sürecinde bir miktar düşüş yaşandı. 2021 yılını yükselişle kapattık. 2022 yılını rekorla kapattık. 2023 yılına hızlı bir başlangıç ​​yaptık. Ancak 6 Şubat’ta milyonlarca insanı etkileyen depremin ardından bir aylık bir araya girdik. Ancak Mart ayının sonundan itibaren ivme yeniden tersine döndü. 2023 yılını sağlık turizminde rekor seviyede kapatmayı hedefliyoruz” dedi. söz konusu.

ATILACAK 5 ADIM

Türk sağlık turizminin çok daha yüksek noktalara gelebileceğini söyleyen Servet Terziler, atılacak 5 adımla elde edilecek gelirin 20 milyar doları bulabileceğine dikkat çekti. Dr. Terziler, atılması gereken adımları şöyle özetledi:

“1-Denetimler artırılmalı ve haksız rekabetin önüne geçilmelidir.

2-Doktor olmayan kişilerin hastanelerde oda kiralaması ve saç ekimi yapması derhal durdurulmalıdır.

3- Hizmet İhracatçıları Birliği tarafından geliştirilen ve akredite kuruluşların listelendiği sistem desteklenmelidir.

4- Saç ekimi alanında çalışabilecek hemşire ve anestezi teknikerleri için müfredata saç ekimi dersi eklenmelidir.

5- Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sağlık turizmine daha fazla destek vermesi sağlanmalıdır.”

KAPANAN ENSTİTÜ FARKLI İSMİYLE YENİDEN AÇILIYOR

Atılacak bu 5 adımın sağlık turizmini yeni bir çağa taşıyabileceğine dikkat çeken Dr. Servet Terziler, “Yetersiz denetimler artırılmalı. Örneğin; Türkiye’de 2000’den fazla saç ekim merkezi olduğu bilinmektedir. Ancak yüzde 90’dan fazlası tezgah altı iş pozisyonlarında. Kontrolsüz çalışırlar. Bu da kalitesizliğe yol açar. Kalitenin olmadığı yerde memnuniyet de azalır. Kaliteli bir sağlık turizmi yeri için Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüklerinin bir müfredatı olmalıdır. Ayrıca işini hakkıyla yapan kurumsal yerlerin maliyetleri yüksek olduğu için yer altı işletmeleri daha düşük fiyatlara ekim yaparak ülkenin turizm gelirlerinin artmasına da engel olmaktadır. Durumu yetkili mercilere bildiriyoruz. Onlar da gerekeni yapıyorlar. Ancak işletme kapansa bile başka bir yerde, başka bir isimle yeniden açılıyor. Bu noktada Hizmet İhracatçıları Birliği’nin oluşturduğu sistemden bahsetmekte fayda var. Türkiye’ye büyük hizmetleri olan bu birlik akredite sağlık kurumlarını listeliyor. Bu liste sayesinde sağlık hizmeti alacak olan turistler gidecekleri kurumun akredite olup olmadığını görebilmektedir. Herkesin bu sisteme destek vermesi ve sistemin gelişmesi için çalışması gerekiyor. Yabancı turistlerin akredite kurumlarda hizmet almasını sağlayabilirsek memnuniyetleri artacaktır. Bu gelirlere yansıyacak” dedi. dedi.

‘TGA’NIN SAĞLIK TURİZMİNE DESTEKLERİ ARTIRILMALI’

Bir diğer değerli noktanın da marka hastanelerde oda kiralayarak yapılan saç ekimi işlemleri olduğunu kaydeden Dr. Servet Terziler, sözlerine şöyle devam etti: “Marka hastanelerden kiralayan bazı kötü niyetli kişiler, ekspertiz evraklarını yaptırmak için hastaneye veriyorlar. saç ekimi işlemi. Sonrasında ise işin uzmanı olmayan ve bu işlemi yapacak yetkinliği olmayan kişilerle hizmet vermektedir. Bu hem o hastanenin markasına hem de Türkiye algısına zarar veriyor. Bu yüzden hastanelerimizin de daha dikkatli olması gerekiyor. Saç ekiminde sadece hemşireler ve anestezistler çalışabilir. Bununla birlikte, uygun şekilde eğitilmeleri de önemlidir. Kurumlar tarafından eğitilmelerine rağmen bu eğitimi okullarında alırlarsa çok daha yüksek başarı elde edilebilir. Bu yüzden ‘saç ekimi müfredata eklenmeli’ diyoruz. Böylece milyarlarca dolarlık bir ekonomi yaratan bölümün kalifiye eleman sorunu da çözülmüş oluyor. Başka bir bahis promosyondur. Son yıllarda Türkiye’de kurulan TGA, çok başarılı çalışmalara ve tanıtımlara imza atıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy yaptığı çalışmalarla ülkenin turizm gelirini artırırken, kişi başına düşen turizm gelirini daha üst seviyelere çıkarmak için çalışıyor. Sağlık turizmi burada devreye giriyor. Sektörümüz TGA tarafından daha fazla desteklenirse harcama kapasitesi yüksek daha fazla turisti ülkemize çekebiliriz” dedi.

DOKTORLAR EĞİTİM İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYOR

Türkiye’nin sağlık turizminde marka olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Dr. Servet Terziler, “Öyle bir noktaya geldik ki Körfez ülkelerinden, Türki Cumhuriyetlerden ve bazı Avrupa ülkelerinden doktorlar eğitim için Türkiye’ye geliyor. Bu durumu sürdürmek için kalitemizi yükseltmemiz ve algımızı yükseltmemiz gerekiyor.” sözlerini kullandı.

SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR, MALİYETİ NE KADARDIR?

Türkiye’de saç ekimi işleminin şu anda 700 Euro’dan başladığını belirten Servet Terziler, saç ekiminin nasıl yapılması gerektiğini şu sözlerle anlattı:

“1- Akredite ve lisanslı bir kurumda 3.500 kök saç ekimi 1.500 ile 2 bin Euro arasında başlıyor.

2-Saç ekimi doktor, en az 2 hemşire ve 1 anestezi teknisyeni tarafından yapılmalıdır.

3-3 bin 500 köklük bir saç ekimi işlemi en az 6-8 saat ortasında yapılmalıdır.

4-Ekilecek kök sayısı fazla ise işlem 10-12 saati bulmalıdır.

5- Saçların toplandığı donör bölge ve ekilen bölge 7-10 gün içerisinde yüzde 80 oranında anlaşılmaz hale gelmelidir. Güya kısa kesilmiş saçlarıyla karizmatik bir centilmen gibi görünmeli.

3 ay sonra donör bölge incelendiğinde kuaför bile kök alındığını anlamamalıdır.

5-6 ay sonra ekilen köklerin yüzde 50-60’ı çıkmış olmalıdır.”

habergundogmus.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu